Historia mąki, sposoby wypiekania pieczywa przez starożytnych Rzymian, czy Libańczyków, laboratoria piekarnicze, chlebowe krokodyle. Wszystko to podczas imprezy Festiwal Chlebów Świata, który odbędzie się w dniach 13-15 marca w Warszawie.

To będzie druga edycja imprezy Festiwal Chlebów Świata. Pierwsza odbyła się w zeszłym roku i cieszyła się ogromnym zainteresowaniem. 

Unikatową formułą imprezy Festiwal Chlebów Świata są prezentacje międzynarodowych tradycji piekarniczych, które będą realizowane w kilkunastu salach lekcyjnych. Odwiedzając je można będzie poznać historię starodawnych mąk, sposób przygotowania pieczywa przez Rzymian i Libańczyków, Palestyńczyków, zdolności piekarzy z Chin, Indonezji, Syrii.

Podczas imprezy Festiwal Chlebów Świata nie zabraknie wypieku starodawnego razowego pieczywa w piekarni domowej oraz ekologicznego wędzenia wędlin zapewnionego przez ekspertów z Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu. W salach lekcyjnych będzie można poznać sposoby przygotowania: piady, pity, rogali świętomarcińskich z Poznania, bio pieczywa, ziaren i starodawnych mąk, chlebów z Australii i Oceanii, Chin, Bułgarii, Francji, Libanu, Indonezji, Palestyny, Serbii, Włoch i innych stron świata.

Podczas Imprezy Festiwal Chlebów Świata pojawi się też Jarmark Chlebów Świata i dodatków takich jak: chleb litewski, sękacz, cebularz, pieczywa bezglutenowe, chleb życia, chleb bez mąki, mrowisko, ciasta, sery krowie, kozie, owcze, sery dojrzewające, miody, pierzga, pyłek kwiatowy, przyprawy, zioła, bakalie, ekologiczne wędliny, czy powidła z buraków cukrowych z Mazowsza.

Wstęp na wydarzenie jest darmowy. 

Godziny otwarcia:
piątek,13 marca: 10.00 do 17.00
sobota, 14 marca: 10.00 do 18.00
niedziela,15 marca: 10.00 do 16.00
Uroczyste otwarcie Festiwalu: piątek, 13 marca 2015 r., o godz. 13.00.

Więcej informacji na stronie facebookowej wydarzenia.

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież