Festiwal Słodyczy Świata odbędzie się w dniach 05-07.12.2014 r.na warszawskim Wilanowie przy zbiegu Al. Wilanowskiej i ul. Przyczółkowej.
Będzie także lekcją, jak rozsądnie korzystać z tych smakowitych pokus.Są słodycze które leczą, są słodycze szkodliwe dla zdrowia i wpływają szczególnie na rozwój dziecka. O nich będzie można się dowiedzieć podczas dni festiwalowych.
W dn. 05.12 zaplanowaliśmy słodkie laboratoria w których zapoznamy się ze słodyczami świata. Prelekcje wprowadzą nas w ciekawą historię piernika, słodyczy, lodów, czekolady, miodu i tradycji pszczelarstwa ale i słodyczy z Azerbejdżanu, Egiptu, Libanu, Maroka, Turcji, Tunezji czy Włoch.

Słodkie laboratoria:

- torta di ricotta Donne italiane z Warszawy 
- libański dybes na sażu
- tunezyjskie rarytasy
- pieczenie kasztanów
- smażenie konfitur z buraków cukrowych
- czekoladowa fontanna
- baklava
- leczące probiotyki - porady kosmetyczki i dietetyczki

Warsztaty kulinarane i prelekcje:

Dla dzieci i młodzieży - 05.12.br. od godz. 10.00

Toastmasterzy opowiadać będą o słodkościach takich jak: czekoladzie, lizakach, lodach, piernikach, marcepanie, miodzie, nugacie ale też o berberyjskiej whisky z Maroko
Witold Casetti Gość Specjalny: opowieści o ojcu współczesnych lodów a na deser historia o cantucci. Bartinik Roman z Żuromina o tradycjach pszczelarskich słodycze które leczą i te które są szkodliwe dla zdrowia słodycze z Japonii.

Konkursy podczas trwania festiwalu:

- wyciskanie soku na czas
- kogel-mogel na czas
- wyrobienie masła na czas
- obieranie jabłka na najdłuższą obierzynę

Szczegółowy program festiwalu można obejrzeć na: Słodycze Świata

Dodatkowe informacje pod telefonami:

22 297 57 80 oraz 22 22 50 111

KONCERTY

• 05.12.2014 godz. 18.00 Kaja Mianowana i Vlasta Traczyk z Zespołem, Don Giuseppe

• 06.12.2014 godz. 18.00 Tatjana Trojanowska i Vlasta Traczyk, Don Giuseppe

WSTĘP WOLNY

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież