Za oknem złota, polska jesień liście już dawno pokolorowane brązami, ochrą i czerwienią więc i w naszej kuchni zrobiło się jesiennie i pomarańczowo. Pomysł był taki, żeby wykorzystać świeże, sezonowe składniki, a przy okazji pokazać, że szybka i prosta kuchnia, wcale a wcale nie musi być nudna. Wręcz przeciwnie! Może być smaczna i kolorowa. W tym wypadku - nawet bardzo. 
Kasia Kaczanowska - nasza roześmiana, sobotnia instruktorka gotowania postawiła na dynie. Z samego rana wtoczyła do Światoteki cztery dorodne okazy i zaczęło się gotowanie. Mamy obierały dynie ze skórki i wygrzebywały miąższ, a w tym czasie dzieci tworzyły ogórkowe gąsienice - brudząc się przy tym serem i podjadając rzodkiewki i ogórki.
Wreszcie udało się dzieciaki wyrzucić z kuchni do Światoteki, gdzie zdobywały jesienne skarby, odpowiadając na zagadki i wykonując przeróżne zadania (w tym rozwiązując arcytrudne zadania matematyczne :P). Mamy w świetnych nastrojach ugotowały najlepszą zupę dyniową jaką kiedykolwiek jadłam. Do tego były zapiekane z mięsem cukinie i dżem dyniowy. 
      
Następne warsztaty już w listopadzie. Kto nie był niech żałuje, albo powtórzy nasze dzieła we własnej kuchni. Przepisy znajdziecie poniżej.

Przepis na zupę dyniową 
-cebula
-dynia
-olej/oliwa
-imbir, gałka muszkatałowa

Ew. do podania: śmietana, bazylia, prażone pestki, ser Lazur

Drobno posiekaną cebulę smażymy na oliwie, aż zrobi się złotobrązowa. Dorzucamy pokrojoną w kostkę dynię, dolewamy wody i czekamy aż te dwa skłądniki ślicznie nam się podduszą. Rozdrabniamy wszystko blenderem. Doprawiamy imbirem, solą i gałką muszkatałową. Smacznego!

IMG 20151024 132830

Cukinie zapiekane z mięsem
-mięso mielone
-cukinie
-pomidory świeże lub z puszki
-cebula
-czosnek
-bazylia, sól, pieprz

Posiekaną cebulę smażymy na oleju z mięsem. Kiedy nabiorą już ładnego złocistego koloru - dusimy z pomidorami aż miesznina będzie miała stosunkowo zwartą strukturę. Rozcinamy cukinię wzdłuż, wydrapujemy pestki. Tak przygotowaną cukinię nadziewamy zawartością patelni. Pieczemy aż cukinie zmiękną. W ostatniej fazie pieczenia można posypać wszystko startym serem.

Przepisy na dżem z dyni i ogórkowe dżdżownice pożyczone za stron:
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/dzem_z_dyni/przepis.html i http://miastodzieci.pl/zabawy-dla-dzieci/zabawa/37:zabawy-dla-dzieci-letnie-przysmaki/5993:ogorkowa-dzdzownica